Pyhän Basileios Suuren kappelin seinämaalaushanke uuteen vaiheeseen

 

Athos-Säätiön Panagian seinämaalaushanke Pyhän Basileioksen kappelissa on saavuttanut merkittävän virstanpylvään, sillä huhtikuussa 2019 valmistui jo kolmas seinä. Seinän ylimmässä osassa on tapahtumasarja Kristuksen elämästä: syntymä, temppeliintuominen, kaste ja kirkastuminen. Seinän keskivaiheille on kuvattu Kristus ja seitsemän apostolia. Alimmalle tasolle puolestaan on valikoitunut varhaiskirkon suuria erämaakilvoittelijoita: pyhittäjät Antonios Suuri, Efraim Syyrialainen, Makarios Suuri, Iisak Syyrialainen sekä Savvas Pyhitetty ja Euthymios Suuri. Vastaavassa alttarin sisään jäävässä osassa on kuvattu profeetta Mooses ja palava pensas.

 

Seuraavaksi työn alle tulee yhtä aikaa katto ja takaseinä, joista edellistä maalataan etätyötä myöhemmin liimattavaksi ja jälkimmäistä paikan päällä suoraan seinälle. Katon kuvaohjelma on melko perinteinen: Kristus Kaikkivaltias enkeleiden ympäröimänä ja pyhät evankelistat sekä Kristuksen taivaaseen astuminen alttarin yläpuolisessa osuudessa.

 

Takaseinän rakentuu sivuseinien tapaan kolmikerroksiseksi ja sen täyttävät Kirkon pyhät naishahmot. Alimmalle tasolle tulee erämaakilvoittelijoita ja suurmarttyyreita, keskitasolle apostolien vertaisia naispyhiä ja muita lähetyshenkisiä pyhiä sekä ylimmälle tasolle Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkuminen ja sen kahdelle sivustalle Herran äidinäiti Anna ja Herran Edelläkävijän äiti Elisabet.

 

Pyhän Basileioksen kappelin maalaukset ovat ikonimaalari Päivi Kristiina Loikalan käsialaa. Valmistuttuaan kappelista tulee maamme toinen suomalaisen ikonimaalarin kokonaan maalaama kirkkorakennus. Myös kappelin sisustus toteutetaan kreikkalaisen luostarikirkon tapaan.

 

Pyhän Basileios Suuren kirkon kolmas seinä on valmis

Pyhä Euthymios

 

 

(7. huhtikuuta 2019)