Lehdistötiedote 29.7.2013

Lehdistötiedote 29.07.2013 vapaaseen käyttöön

 

Upea lasi-ikoninäyttely Lammilla

 

 

Hämeenlinnan Lammille kesäkuussa muuttanut Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiö avaa toimitiloissaan jo toisen näyttelyn sunnuntaina 4.8.2013 klo 14. Näyttely koostuu Hämeenlinnassa asuvan Kyllikki Suden 17 lasi-ikonista, joista osa on tehty lasimosaiikkitekniikalla ja osa sulatustekniikalla. Erityisesti viimeksi mainitut ovat hyvin harvinaisia Suomessa.

Näyttelyn avajaiset pidetään Athos-Säätiön Keskuksen päärakennuksessa ja ne ovat kaikille avoimet. Tilaisuudessa haastatellaan myös lasitöiden tekijää.

Hauholla syntynyt 77-vuotias Kyllikki Susi on harvinainen lasitaiteilija. Hän teki elämäntyönsä farmaseuttina ja aloitti lasityöharrastuksen vasta eläkkeelle jäätyään. Hän opiskeli lasin työstämistä viisi vuotta kansalaisopistossa sekä intensiivikursseilla Nastolassa ja Tampereella. Kyllikki Sudesta voi sanoa, että harrastus vei hänet mukanaan, sillä eläkepäivät ovat täyttyneet lasitöiden teosta ja koti lasitöistä komeroita myöden.

Poikkeuksellisesta lahjakkuudestaan huolimatta Kyllikki Susi on töittensä suhteen hyvin vaatimaton eikä edes pidä itseään taiteilijana. Hän sanoo: ”Lasitaide antaa minulle mahdollisuuksia; kauneus ei jää pelkäksi ajatukseksi – voin toteuttaa sen näkyväksi. Sulatuslasin ihmeeseen en totu. Lasimosaiikkityö valmistuu hitaasti kuin elämä. Lasityö on päivieni ilo ja voima.”

Kyllikki Susi on pitänyt tai osallistunut yli 40 näyttelyyn niin kirkollisissa tiloissa, gallerioissa kuin erilaisissa julkisissa rakennuksissakin. Merkittävimpinä näyttelypaikkoinaan hän pitää Iisalmen Evakkokeskusta, Tampere-taloa, Helsingin tuomiokirkon kryptaa, Suomen lasimuseota ja Itä-Suomen maakuntamuseota. Syyskuussa kuusi Kyllikki Suden työtä ovat mukana myös Suomen
lasitaiteilijoiden vuosinäyttelyssä Tampereella.

Athos-Säätiön järjestämä lasi-ikoninäyttely on avoinna vuoden loppuun saakka. Työt ovat nähtävillä tiistaista perjantaihin klo 10–17, lauantaina klo 10–14 ja sunnuntaina klo 13–17. Maanantaisin näyttely on kiinni. Näyttely on maksuton. Säätiön keskuksen alueella olevassa kartanorakennuksessa jatkuu samanaikaisesti 7.7. alkanut kuuluisan kreikkalaisen ikonimaalari Konsantinos Ksenopouloksen ja neljän hänen työtoverinsa ja oppilaansa myyntinäyttely ”Athosvuoren munkkeja ja bysanttilaisia ikoneita”.

Näyttelypaikasta löytyy tarkempaa tietoa Athos-säätiön internetsivuilta (www.athossaatio.fi).

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön hallitus