Pyhä Nektarios vaientaa Athoksen isien epäilykset pyhyydestään

 

Kun pyhä Nektarios vuonna 1961 Kirkon päätöksellä liitettiin pyhien joukkoon, eräässä Athosvuoren luostarissa munkit jakaantuivat kahteen leiriin. Toiset tunnustivat hänen pyhyytensä, toiset taas epäilivät sitä.

 

Nähdessään luostarissa syntyneen tilanteen luostarin igumeni kutsui eräänä päivänä munkit yhteen ja sanoi heille: ”Kysymys Nektarioksen pyhyydestä ei saa muodostua meille aiheeksi kadottaa sieluamme taistellessamme keskenämme. Julistan kolmipäiväisen paaston. Pyytäkäämme sen aikana rukoillen, että Jumala paljastaisi meille, oliko vanhus Nektarios pyhä vaiko ei.”

 

Näin todella myös tehtiin. Kun Igumeni sitten kolmantena päivänä valmistautui laskeutumaan kirkkoon, hän kuuli oveltaan hienostunutta koputusta ja näki pyhän Nektarioksen astuvan sisään!

Kun hän astui sisään, Igumeni tunnisti hänet heti ja heittäytyi kumartamaan hänelle. Silloin pyhä Nektarios sanoi hänelle: ”Veli Athanasios (se näet oli tämän nimi), mene sanomaan Isille, etteivät väsytä itseään. Herra pyhitti minut ja olen pyhä, ihmeidentekijä ja mirhanvuodattaja. Mutta tiedä, ettei Herra pyhittänyt minua minkään muun vuoksi kuin vain siksi, että annoin aina kaikille anteeksi!”

 

 

(Kirjasta ”Ιερό Πηδάλιο” nettilehti Vima Orthodoksias 9.2.2022 kautta; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen)