Pyhä Joosef Hesykasti: Opetuksia hengellisistä syysmyrskyistä

 
 
 
"Rakas lapseni, miksi murehdit? Miksi olet epätoivoinen? Miksi uuvut? Katsohan, Jumala antoi pahojen henkien vähän keittää sinua nähdäksesi, missä olet.
 
Sinun sydämesi pitää nöyrtyä. Sinun pitää tulla myötätuntoiseksi syntiä tekeviä kohtaan ja olla mitenkään tuomitsematta heitä. Miten sinä tulisit tuntemaan ihmisluonnon heikkouden, elleivät korpit herättelisi sinua? Ellei suloinen Jeesus lähetä Armoaan, miten sinä oppisit tämän kaikkien taitojen taidon? Nyt sinä opit sitä, nyt sinä kokoat palkkaa, nyt sinä osoitat rakastavasi Kristusta, etkä silloin, kun Armo on läsnä… Kun Armo poistuu, et sinä enkä minä eivätkä liioin pyhät apostolit olisivat olleet apostoleja!
 
Sen tähden Hän siis otti pois Armonsa, että sinä viisastuisit. Se tulee kuitenkin jälleen. Ei se jätä sinua. Tämä on Jumalan laki. Mutta sitten se taas poistuu. Se viipyy hetken poissa haluten opettaa sinulle kärsivällisyyttä ja nöyryyttä. Nyt sinä opit taistelemaan, lapseni. Nyt sinä luot itsellesi syvät juuret, niin kuin puut, jotka työntävät juurensa sitä syvemmälle mitä enemmän tuulet tuivertavat. Lopuksi, Jumala on todistajani siitä, että kaikkein suurimpien kiusausteni aikana löysin kaikkein suurimman lohdutuksen."
 
 
 
 
(Vima Orthodoksias 20.10.2022; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen)