Pyhien tekstien lukemisesta

kuva: Pyhän Nektarioksen kelja
 
 
 
Simonopetran luostarin edesmennyt johtaja arkkimandriitta Aimilianos (k. 9.5.2019) pyhien tekstien lukemisesta:
 
 
"Kun avaat hengellisen kirjan ja aivan erityisesti Raamatun, on kuin sanoisit: ”Niin, Herra, minä uskon, että Sinä olet täällä…” Pyytäessäsi ymmärtää tekstin ajatuksen, on kuin sanoisit: ”Niin, Herra, Jeesus, tule…”
 
Niinpä se, että luet Pyhää Raamattua, merkitsee yhteyden pitämistä Kristuksen kanssa.
 
Kristus, joka joskus opetti Palestiinan äärimmäisillä perukoilla, on nyt täällä salatusti, mutta TODELLISESTI! Ja kirjan tai Pyhän Raamatun jokaisella rivillä Hän kutsuu sinua: ”Tule, lapseni!” Ja jos kaipaat ymmärtää, mitä Hän sinulle sanoo, vastaa: ”Tulen, Herra! Tule nyt Sinäkin sisimpääni.”
 
Näin syntyy vuoropuhelu kasvoista kasvoihin. Minä ja Kristus keskustelemme kirjan välityksellä. Hengellisen kirjan lukeminen on siis ilmestys, salainen yhdistyminen Hänen kanssaan. Ainoastaanko Kristuksen kanssa? Ei suinkaan! Kristus on aina hengellisen saatueensa, pyhien ja enkeleidensä kanssa. Tuona hetkenä sinä yhdistyt salaisesti kaikkien pyhien kanssa.
 
Saat tuntea, mitä eräs pyhä sanoi: ”eläen maan päällä me juhlimme taivaassa”, kun meillä on Jumalan sana sydämessämme ja suussamme. Ja muuan ystävä luki aina Pyhää Raamattua kyyneleet silmissä ja laulaen. Tuollaiset ihmiset ymmärsivät jotakin enemmän kuin muut…"
 
 
 
 
 
 
 
Teksti: https://simeiakairwn.wordpress.com/2023/02/09; käännös kreikasta, Hannu Pöyhönen
Kuva: Pyhän Nektarios Eginalaisen keljasta, Athos-säätiö