Arkielämän pyhät -kirjan kirjoittaja, piispa Tiihon tulee Suomeen

Lehdistötiedote vapaaseen käyttöön 25.1.2017
 


Sretenien luostarin piispa Tiihonin tulo kirjansa julkistamistilaisuuteen varmistunut

 

Athos-Säätiö julkaisi viime syksyn alussa maailmanlaajuisesti suuren suosion saavuttaneen kirjan Arkielämän pyhät ynnä muita kertomuksia, jonka on kirjoittanut Sretenien luostarin johtaja arkkimandriitta Tiihon Ševkunov. Kirjaa on painettu Venäjällä yli 2 miljoonaa kappaletta ja se on käännetty viiden vuoden sisällä jo kolmelletoista kielelle kirjan laajuudesta huolimatta (640 s.). Käytännön syistä kirjan virallinen julkistamistilaisuus pidetään Suomessa vasta nyt.
 

Arkkimandriitta Tiihon on ollut mukana kaikissa kirjansa julkistamistilaisuuksissa, mutta suomalaisen teoksen kohdalla viivästymisen aiheutti hänen viime vuonna tapahtunut piispaksi vihkimisensä. Kirjan julkistaminen ja esittely tapahtuu sunnuntaina 12.2. Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksessa Helsingissä (Nordenskiöldinkatu 1) Moskovan Patriarkaattiin kuuluvan Pokrovan seurakunnan järjestämän konferenssin ”Suomen ja Luoteis-Venäjän ortodoksisia piispoja ja kilvoittelijoita” yhteydessä. Konferenssin sunnuntain osuus alkaa klo 16 ja päättyy klo 20. Kirjan esittelytilaisuus tapahtuu konferenssin alkupuolella.
 

Julkistamistilaisuudessa puheenvuoron käyttää tekijän itsensä lisäksi tämän ja monen muun venäläisen teoksen kääntäjänä tunnetuksi tullut Irmeli Talasjoki eli nunna Jelena sekä Athos-Säätiön toiminnanjohtaja TT Hannu Pöyhönen suomalaisen kustantajan edustajana. Julkistamistilaisuudessa kirjaa on saatavilla ainakin suomeksi ja venäjäksi.
 

Piispa Tiihonin kirkollisen elämän tärkeät varhaisvuodet sijoittuvat Viron rajaa lähellä olevaan Pihkova Petserin luolaluostariin, jossa hänen aikanaan eli monia hengellisesti merkittäviä kilvoittelijoita. Kirja kertookin pitkälti heistä ja on näin tullut taltioineeksi jälkipolville monia mielenkiintoisia ja ihmeellisiä tapauksia, joiden unhoon painuminen olisi ollut todellinen sääli. Kirjan kiehtovassa otteessa näkyy selvästi tekijän saama elokuvakäsikirjoittajan koulutus.
 

Vuonna 1958 syntynyt Tiihon Ševkunov johtaa piispaksi tulostaan huolimatta edelleen Moskovassa sijaitsevaa Sretenien luostaria, jonka hän kommunismin romahdettua onnistui avaamaan ja kunnostamaan kuuluisan rippi-isänsä Johannes Krestjankinin avulla. Piispa Tiihonin aikana luostari on noussut suureen kukoistukseen ja siitä on muodostunut yksi Moskovan merkittävimmistä hengellisistä keskuksista. Luostari tunnetaan sekä nuorekkaasta dynaamisuudestaan että kirkollisesta perinteellisyydestään.

 

Konferenssin ohjelma blagovest.fi-sivustolla