Kansallisesti merkittävä seminaari Panagiassa, Athos-säätiön keskuksessa

Lehdistötiedote 1.8.2016 vapaaseen käyttöön

Athos-Säätiön keskuksessa Lammilla järjestetään 9.–11.9. kansallisesti merkittävä seminaari luostarielämästä otsikolla ”Kutsumuksena luostarielämä”. Seminaari on maassamme tiettävästi ensimmäinen, jossa luostarielämää käsitellään kattavasti, omana aihepiirinään.

Luostarielämää tunnetaan Suomessa verrattain vähän, vaikka ortodoksisen perinteen mukaan juuri luostarit ovat Kirkon sydän ja elinvoimaisuuden mittari. Nopeasti ajateltuna kenties perifeeriseltä tuntuva aihe johtaa siten suoraan Ortodoksisuuden ytimeen. Seminaarissa valotetaan luostarilaitoksen syntyä, merkitystä, päämäärää ja arkipäivän kilvoitusta.

Ortodoksiset luostarit ovat uskon linnakkeita. Erityisen kipeästi niitä tarvitaan meidän aikanamme, jolloin yhteiskunnan kristillinen immuniteettijärjestelmä on murtumassa tai käytännössä jo murtunut. Mikä on luostareiden rooli ja kutsumus maallistuneessa ja uskonnollisesti pluralistisessa ajassamme ja millä tavoin ne voisivat parhaiten palvella Kristukseen uskovaa kansaa ja meidän aikamme ihmistä ylipäätään? Entä miten luostarielämän periaatteet voivat hedelmöittää maailmassa elävien maallikoiden elämää ja auttaa heitä heidän kristillisessä kilvoituksessaan? Kaikkea tätä on tarkoitus käsitellä ja pohtia kyseessä olevassa seminaarissa alustusten, vapaan keskustelun ja paneelikeskustelun muodossa.

Seminaarin pääluennoitsija, vanhus Nikon, tulee Kreikasta, Athosvuoren Uudelta Skiitalta. Hän on yksi Athosvuoren juuri tämän hetken kansainvälisesti tunnetuimmista munkeista, joka luennoi jatkuvasti sekä kotimaassaan että ulkomailla ja jonka puheita löytyy paljon myös internetin palvelimilta.

Myös Yhdysvalloista saapuu mielenkiintoinen luennoitsija, Pyhän Ninan luostarin igumenia Aimiliane, joka aikanaan valmistui Harvardista kehityspsykologian tohtoriksi mutta on ollut luostarissa jo yli 30 vuotta. Suomalaisista seminaarissa puhuvat Valamon varajohtaja pappismunkki Mikael, Lintulan Pyhän Kolminaisuuden luostarin nunna Kristoduli sekä Athos-Säätiön omat teologit TT Hannu Pöyhönen ja TM Heikki Alex Saulamo. Vieraskieliset luennot tulkataan suomeksi.

Luostarielämää käsittelevä seminaari on Athos-Säätiön tämän vuoden päätapahtuma. Seminaari alkaa perjantaina klo 15 ja päättyy sunnuntaina vastaavasti klo 15. Seminaariin on mahdollista osallistua myös päiväseltään tai jopa yksittäisille luennoille.

Luentojen ohella Athos-Säätiön keskuksessa toimitetaan viikonvaihteen aikana myös aamuin ja illoin jumalanpalvelukset, jotka ovat kaikille avoimia. Seminaarin yhteydessä on lisäksi tarkoitus julkistaa kansainvälinen bestseller ”Arkielämän pyhiä”. Tämä kirja, joka viidessä vuodessa on käännetty 13 kielelle ja jota Venäjällä on myyty jo 2 miljoonaa kappaletta, kertoo mukaansa tempaavasti lähinnä Petserin luolaluostarin kilvoittelijoista Neuvostoliiton hajoamista edeltävinä vuosina.

Lisätietoja seminaarista samoin kuin sen yksityiskohtainen ohjelma on löydettävissä Athos-Säätiön kotisivuilta www.athossaatio.fi.

 

Lisätietoja seminaarista.