"Jumala tietää, milloin sydämessäsi on tilaa."

 
 
Älä protestoi sanoen: ”Missä olet Jumalani? Minä rukoilen, etkä Sinä koskaan paljasta itseäsi, et ole antanut minulle edes vähäistä iloa, et ole täyttänyt mitään unelmistani. Pyydän Sinulta terveyttä, Sinä annat minulle sairauden. Pyydän Sinulta apua, Sinä annat minulle kuoleman. Pyydän Sinulta hyvettä, Sinä annat minulle kivun. Millainen Jumala Sinä olet?”
 
Ei, älä koskaan ajattele näin! Jumala tietää, milloin sydämessäsi on tilaa. Ellet vielä ole saanut jotakin, se tarkoittaa, ettei se mahdu sydämeesi. Sydämesi on pullollaan kaikkea, kuten silloin, kun tunget monia tavaroita sulloen yhteen, jottei ilmalle jäisi lainkaan tyhjää tilaa. Vaikkei sydämeesi mahdu edes ilma, niin sinäkö tahdot mahduttaa sinne Jumalan, jota eivät edes taivaat voi mahduttaa sisäänsä?
 
”Lapseni, vakuutan sinulle, että heti kun näen sopivan hetken, en viivyttele sekuntiakaan täyttääkseni toiveitasi, kaipuitasi, jumalallisia unelmiasi. Teen sen heti.”
 
Hammaslääkäri antaa sinulle puudutuspiikin ja odottaa sen vaikutusta ennen kuin leikkaa sinut. Jos hän tekee leikkauksen heti, sinä hypähdät kivusta ja hampaasikin voi särkyä. Niin Jumalakin odottaa sopivaa hetkeä tullakseen valaisemaan ymmärryksesi, lahjoittaakseen sinulle koko paratiisin. Mitä unelmoit vuoden, kaksi, kolme, viisi, kaksikymmentä, viisikymmentä vuotta, sen saat yhdessä hetkessä. Katumus ei mene koskaan hukkaan, etkä sinä menetä mitään harjoittaessasi sitä.
 
 
 
- Vanhus Aimilianos (+ 2019), athosvuorelaisen Simonopetran luostarin igumeni
 
 
 
 
(Teksti: Vima Orthodoksias 18.11.2022;
käännös kreikasta: Hannu Pöyhönen)